2020. május 15., péntek

Szilvalekváros, tepertős papucs




Hozzávalók:

45 dkg liszt
3 dl tej
1 csomag szárított élesztő/vagy 2 dkg friss
1 db tojás + 1 db a kenéshez
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
22,5 dkg tepertőkrém
1 kis üveg kemény szilvalekvár


Elkészítés:

A tejet megmelegítjük. Beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük. Ha kicsit hűlik, akkor hozzáadjuk a felvert tojást és a sót. Belekeverjük a lisztet és átgyúrjuk. Kevés olajat is használhatunk. Meleg helyen, letakarva fél óra hosszat kelesztjük, lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk. Megkenjük a szobahőmérsékletű tepertőkrémmel.  Felülről kétharmadáig hajtjuk a tésztát, majd alulról felhajtjuk. Bal oldalról kétharmadáig hajtjuk a tésztát, majd jobbról is ráhajtjuk. 20 percig kelesztjük a gyúrótáblán. Ismét kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. 20 percig kelesztjük. Kinyújtjuk, még egyszer hajtogatjuk és hűtőbe tesszük 20 percre,  majd fél cm vastagságra nyújtjuk. 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk és mindegyik közepébe egy teáskanál szilvalekvárt teszünk. Két szemben lévő sarkát összenyomjuk, tojással lekenjük a tésztát. 
200 fokra előmelegített (gáz 5-ös fokozat) sütőben 20 percig sütjük. Porcukorral megszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése