2020. május 15., péntek

Tepertős pogácsa



Hozzávalók:

90 dkg liszt
50 dkg margarin
6 dl tej
2 csomag szárított élesztő/vagy 4 dkg friss
2 db tojás sárgája + 1 db, kevés tejjel elkeverve a kenéshez
2 csapott evőkanál só
45 dkg tepertőkrém
1 teáskanál cukor


Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. Beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejet és átgyúrjuk. Lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk. Megkenjük a tepertőkrémmel. Felülről kétharmadáig hajtjuk a tésztát, majd alulról felhajtjuk. Bal oldalról kétharmadáig hajtjuk a tésztát, majd jobbról is ráhajtjuk. 20 percig kelesztjük a gyúrótáblán. Ismét kinyújtjuk, majd hajtogatjuk. 20 percig kelesztjük. Kinyújtjuk, még egyszer hajtogatjuk és hűtőbe tesszük 20 percre, majd kinyújtjuk egy ujjnyi vastagságúra, késsel berácsozzuk a tetejét és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk nem túl közel egymáshoz. 
Tojással lekenjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített (gáz 5-ös fokozat) sütőben 20 percig sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése